Cowden en Lhermitte-Duclos

Op verschillende locaties in het lichaam van een persoon met het Cowden syndroom kunnen celwoekeringen ontstaan. Eén van die locaties is helaas ook de hersenen.

 

Lhermitte-Duclos is een goedaardige zwelling in de kleine hersenen. De zwelling groeit vaak maar langzaam en zal zich nooit uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Wel kan het zo groot worden dat er problemen ontstaan. Omdat de kleine hersenen zorgen voor gecompliceerde bewegingen, zullen daar de eerste verschijnselen in ontstaan. Vaak zijn er dan bewegingsstoornissen of hoofdpijn door de verhoogde druk in de schedel. Ook kan er, door de verhoogde druk, een afwijking ontstaan bij het zien, bijvoorbeeld dubbelzien. Ook draaiduizeligheid komt voor.

 

Het opmerkelijke aan Lhermitte-Duclos is dat het vrij gemakkelijk te herkennen is voor artsen. Door middel van een MRI-scan is er een speciaal patroon te zien, namelijk een soort gestreept patroon, in de literatuur ook wel ‘tiger-striped’ genoemd. Dit is vaak genoeg om de diagnose te stellen, waardoor er niet nog een stukje weefsel uit de zwelling genomen hoeft te worden.

 

In het algemeen wordt er alleen behandeld als de patiënt last heeft van de zwelling. Zolang dat niet het geval is, wordt de zwelling alleen goed vervolgd. Zodra iemand wel last heeft van deze hersenzwelling, kan er geopereerd worden. Het is vaak niet mogelijk om het hele gezwel weg te halen, omdat het ook voor een deel ingroeit in normaal weefsel, wat natuurlijk het beste kan blijven zitten. Daarom wordt er vaak gebruikt gemaakt van ‘debulking’. (= een procedure waar een groot deel wordt weggehaald, zodat er geen last meer wordt ondervonden van de zwelling. )

 

Dit is in het algemeen een goed werkende manier om de klachten te doen verdwijnen/verminderen.

Auteur:  Joost Wensveen (Arts in opleiding)

Geplaatst in Artikelen